Tema celei de a treia ediţii a Colocviului de literatură creştină al Ziarului Lumina a fost poezia din temniţele comuniste ca formă de rezistenţă în detenţie şi afirmare a libertăţii interioare a persoanei. Evenimentul s-a încadrat în tematica Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. „Am ales această temă legată de poezia din închisorile comuniste, deoarece poezia şi teologia s-au întâlnit în universul carceral, tocmai prin suferinţă şi speranţă. Atunci când poezia se întâlneşte cu rugăciunea, ea devine convorbire cu Dumnezeu şi în acelaşi timp stare de înviere. În perioada dictaturii comuniste a existat o rezistenţă prin cultură care a conservat valorile noastre fundamentale şi în acelaşi timp a dat oamenilor puterea de a spera că lucrurile vor lua o altă direcţie. Poezia şi rugăciunea din închisori au fost trăite dramatic, pentru că acolo oamenii au găsit în acest limbaj al memorării textelor poetice o asceză pe calea păstrării libertăţii interioare. În aceste poezii se vede cât de mult erau preţuite valorile fundamentale din viaţa noastră: libertatea, demnitatea, credinţa, iar ele ne trimit la Psalmii biblici, la poezia care transfigurează suferinţa”, ne-a spus pr. Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor LUMINA ale Patriarhiei Române.
„Era modul lor de supravieţuire spirituală”
Programul colocviului a cuprins prelegerea criticului literar Christian Crăciun cu tema „Poezia închisorilor comuniste”, care a arătat că, în mediul carceral din perioada comunistă din România, fenomenul conceperii, memorării şi scrierii de poezii a fost unul unic în sistemul concentraţionar din ţările cu un regim totalitar. „Atunci când citim această poezie din temniţele comuniste, lipsiţi de prejudecăţi, descoperim starea originară a poeziei, pentru că oamenii aceştia nu o făceau ca un act estetic, o făceau ca un act existenţial pur. Era modul lor de supravieţuire spirituală”, a spus Christian Crăciun, critic literar.Părintele Nicolae Bordaşiu de la Biserica „Sfântul Silvestru” din Bucureşti, un supravieţuitor al temniţelor comuniste, a vorbit celor prezenţi despre rezistenţa prin crearea sau memorarea poeziilor în mediul carceral. „Nu numai pentru mine poezia a fost un reazem în închisoare, ci şi pentru majoritatea celor închişi în temniţele de pe pământul românesc. Când ajungeai în închisoare, până să fii condamnat, cât timp erai anchetat, gândurile te năvăleau şi te chinuiau şi ca să scapi de aceste gânduri chinuitoare, îţi trebuia o evadare. Cea mai frumoasă formă de sprijin pentru moralul nostru a fost poezia, pentru că era o formă accesibilă, frumoasă, captivantă şi în acelaşi timp îţi mărturisea experienţa celor care au compus-o”, a spus pr. Nicolae Bordaşiu. În continuare, Monica Pillat, fica scriitorului Dinu Pillat, a prezentat câteva amintiri legate de tatăl ei. A urmat apoi un moment poetic din lirica închisorilor, susţinut de scriitoarea Lidia Popiţa-Stoicescu.
Moderatorii colocviului au fost pr. Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor LUMINA, şi Daniela Şontică, coordonatoarea suplimentului „Lumina Literară şi artistică” al Ziarului Lumina. „La Ziarul Lumina am fost preocupaţi tot timpul de cinstirea memoriei celor care au suferit în închisorile comuniste şi în general de fenomenul acesta reprezentat în literatură. În poezie, mai cu seamă, l-am ilustrat de-a lungul timpului în «Lumina literară şi artistică». Am avut câteva interviuri pe tema aceasta cu profesori care au studiat fenomenul, dar şi cu oameni care au avut legătură cu cei care au suferit în închisorile comuniste”, a spus Daniela Şontică. La finalul lucrărilor, participanţii au plecat într-un pelerinaj la Mănăstirea Cernica. Acolo au adus un omagiu personalităţilor care odihnesc în cimitirul mănăstirii şi împreună cu ieromonahul poet Ignatie Grecu, călugăr la Mănăstirea Cernica, scriitorii participanţi au recitat din propriile creaţii poetice. Astăzi, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, invitaţii au participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală.”
Arhid. Ștefan Sfârghie
Sursa: Ziarul „Lumina”
https://youtu.be/_7G_gweGleI