24 ianuarie 2019. 160 de ani de la Unirea Principatelor sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Cum va fi arătat lumea pe atunci, cum va fi fost aerul pe care-l respirau oamenii acelor vremuri, încât erau capabili de sacrificii, de punerea în slujba unor idealuri comune? Nu știm. Putem numai să ne imaginăm, citind documentele istorice, literatura și presa vremii.
Mai există și azi, din fericire, nostalgici ai frumuseții de demult, atât ai celei interioare, cât și exterioare. Cineva, undeva, a dorit să reînvie suflul unor vremuri în care românii își doreau să fie uniți. Acest lucru s-a vrut (și s-a reușit) prin evenimentul cultural intitulat „Hora Unirii”, organizat de Fundația „Lowendal”, condusă de distinsa doamnă Ariadna Lowendal-Dănilă și sponsorizat de Primăria sectorului 1București, la Domeniul Manasia, unde se află și conacul Hagianoff.
Paradă de costume militare și populare românești, petrecere cu mâncare specific românească și taraf cântând muzica acelor timpuri, hora unirii pe muzica interpretată de Maria Tănase, expoziție de pictură George baron Lowendal... toate ingredientele necesare pentru ca cei prezenți (aflați în număr mare pe domeniul Manasia) să simtă parfumul altor vremuri, să redescopere grația și noblețea de odinioară.
Și pentru ca participanții să plece cu amintiri frumoase, un domn reprezentând „ha ha foto” le făcea doritorilor o fotografie color la minut, după ce îi împodobea cu voalete, jobenuri și fulgi - moda anilor de cândva și de mai ieri.
Lumea se schimbă și noi odată cu ea. Dar binele, frumosul și adevărul (sub orice formă exterioară s-ar prezenta) au pașaport de călătorie nelimitat în timp, care nu expiră, indiferent de mode și vremuri. „Hai să dăm mână cu mână!” (Dar nu ca să ni le rupem!)
Felicitări organizatorilor și mulțumiri pentru clipele înălțătoare oferite!
Florentina Loredana DALIAN
Slobozia, 25 ianuarie 2019
Foto credit: Fundația Lowendal