Roma, Italia - tur la pas; întâlnire cu un scriitor român
Din turul ghidat, cu Big-Bus, început în ziua anterioară, mai aveam de „cheltuit” și astăzi, până la ora 15. Dar - surpriză! - aflăm în stația „Termini” că Big-Bus nu lucrează marțea. Iau partea bună și îmi spun că de-abia voi vedea Roma la pas, că tot aveam așa un chef. Am vrut și-am avut, mi-a ieșit pe nas, mai bine zis pe tălpi, am mers de mi s-au făcut bătături în talpă, de abia mai călcam. Asta ca să nu mai spun de temperatura atmosferică sărind de 35 grade Celsius, la care se adaugă - bonus! - umiditatea foarte ridicată. Dar, oricum ar fi, când te-ai dus, te-ai dus să te duci, nu să stai la umbră într-un hamac. Așadar, purcedem. Nu înainte de a face recomandarea („Tot pățitu-i priceput!”) de a vizita Roma de preferință în alt anotimp, pe de o parte din pricina climei, pe de alta, pentru că ar fi de preferat mai puțină aglomerație (Deși, la capitolul aglomerație, lucrurile nu au stat chiar rău, având în vedere că umbra pandemiei încă își face simțită prezența. Umbră am zis?)
Basilica Santa Maria Maggiore nu putea fi vizitată, dar am admirat-o din exterior. Pe treptele de la intrare, erau mulțime de porumbei și pescăruși, așezați într-o ierarhie interesantă: pescărușii toți - pe treptele superioare, porumbeii - pe cele inferioare. O ierarhie (autoimpusă, pesemne) respectată cu strictețe, niciun porumbel nu se credea pescăruș! Oamenii se mai cred ba una, ba alta, și se mai așază pe trepte greșite.
Următorul obiectiv: Colosseumul - monument istoric și poate cel mai vizitat monument turistic din Italia, listat între cele șapte minuni ale lumii. Numit inițial Amphiteatrum Flavius (după dinastia care l-a construit în jurul anilor 70-80 d.H.), se estimează că ar fi putut găzdui între 50.000 și 80.000 de spectatori, fiind folosit, pe vremea Imperiului Roman, la lupte cu gladiatori (tembelă distracție!), execuții, dar și la reprezentarea dramelor bazate pe mitologia clasică. Ulterior, a căpătat și alte întrebuințări. N-am răbdare să stau la coada imensă pentru a putea pătrunde în interior, dar se vede destul de bine și de afară, dacă îi dai roată. Ceea ce am și făcut. În timpul acestui „pelerinaj”, un african pe nume Abu mă abordează cu un zâmbet comercial și-mi spune că semăn cu bunică-sa. Mișto! Drept care m-am pricopsit cu două brățări cu elefanți, oferite - chipurile - cadou. Halal pricopseală, că Abu mă taxează cu 2 euro (inițial voia 10) pentru onoarea ce mi-a făcut-o comparându-mă cu o babă șleampătă africană. Complimentele costă, deh!
În Piața Venezia, admirăm de sus Forumul Roman (Forum Romanum sau Forum Magnum) care a fost principala piață publică din Roma, centrul civilizației romane și fundalul multor evenimente istorice, iar acum este muzeu în aer liber. Mi-a semănat cu un sit arheologic, în care încă se mai lucrează pentru a decoperi vestigii. Desigur, celebra Columnă a lui Traian nu putea rămâne nemarcată pe acest traseu. Din păcate, sculpturile basoreliefului exterior nu pot fi prea bine vizualizate, întrucât este împrejmuită de un gard și nu te poți apropia foarte mult. Foarte aproape se află grandiosul monument al lui Vittorio Emanuele al II-lea sau Altarul Patriei, dedicat independenței italiene. Monumentul are o înălțime de aproximativ 70 de metri, este foarte frumos, cu basoreliefuri și statui impresionante, iar la bază se află Mormântul Soldatului Necunoscut, unde se face de strajă și arde permanent o flacără. Pe exterior, se află un lift, cu ajutorul căruia se urcă pentru a te bucura de panorama Romei. Ceea ce am și făcut. Spre surprinderea mea, legitimația de jurnalist mi-a asigurat accesul gratuit (eu știam numai de muzee; asta în condițiile în care, la anumite muzee din România mi s-a spus că au acces gratuit numai jurnaliștii aflați în delegație. Pe ochii voștri?! Puneți mâna și informați-vă! Jurnalisții se află mereu „în delegație”.) Așadar, am putut admira splenadoarea romană și de sus.
În acest tur „per pedes”, am vizitat și Basilica Sant Ignatio, o splendoare și, bineînțeles, o imensitate (alta!). Pe cei care bombăne privind dimensiunile Catedralei Neamului din București, îi sfătuiesc să viziteze cea mai mică biserică din Roma (sau chiar din Florența) și se va termina cu bombăneala.
Pantheonul l-am văzut tot din exterior (coadă și iar coadă!), am trecut în grabă pe lângă Fontana di Trevi, lăsând îndeplinirea dorințelor pe altădată, căci aveam de ajuns la o întâlnire importantă, pe care o stabilisem din ziua anterioară. În centrul monumentalei fântâni baroce tronează Zeul Neptun, zeul mării, într-un car tras de doi căluți de mare. Se știe că la această fântână, lumea aruncă bănuți pentru îndeplinirea dorințelor. Din expunerea ghidului de la turul cu autobuzul, am aflat că se strâng anual de ordinul milioanelor de euro (mă, sunteți nebuni?!) care sunt colectați și folosiți în scopuri caritabile. Asta nu-i rău! O să sap și eu o fântână în fața blocului. Ia dorința, neamule!
În sfârșit, ajungem și la întâlnirea cu românul (și romanul) Valeriu D.G. Barbu, scriitor și fondatorul Radio Vocativ, unde, de aproape un an, realizez și eu emisiunea „Ostrov Cultural”. Valeriu locuiește de mai mulți ani la Roma, pe care o știe aproape pe de rost. Nu ne cunoșteam, decât din mediul virtual, unde ne mai citeam reciproc și ne ascultam emisiunile. M-am bucurat că a acceptat să ne întâlnim, a fost o întâlnire frumoasă, în care s-au vorbit multe și de toate printre care, evident, și de-ale literaturii, de-ale radioului. Am aflat despre proiectele lui culturale, literare, despre activitatea Cenaclului de la Roma (pe care l-a înființat) și am primit cartea sa recent apărută - „Bă, țărane!”, din care am și citit ceva seara, la hotel (urmează s-o termin în tihna casei mele, dar nu știu când). Valeriu a ținut să ne ofere o masă pe gustul lui, la „Egipteanul”, unde chelnerul care ne-a servit era egiptean și vorbea românește, întrucât soția lui era româncă. Hotărâte neveste româncele astea, fac ce fac și-l învață pe bietul om limba țării lor!
Atât pentru ziua a doua. Ar mai fi poate de spus că, la aproape toate intrările la obiective, inclusiv la monumentul Altare della Patria, se solicită Certificatul Verde Covid, conform reglementării intrate în vigoare la mijlocul lunii august.
Florentina Loredana Dalian
Roma, 17 august/ Slobozia, 29 august 2021