Apariție editorială și Gala Premiilor Excelenței Românești în Spania
Pe Mircea Teculescu, câmpinean prin adopție, dar ialomițean la origini, îl știam autor de literatură cu specific nipon (haiku, tanka, haibun). La Gala premiilor de excelență din Spania ne-am aflat pe același podium, la concursul de proză. Și nu mică mi-a fost mirarea când acolo, în însoritul Benidorm, m-am trezit în brațe cu o carte de-a lui de... poezie. „Venus de februarie”, așa se intitulează cartea apărută recent (2016), la Fundația Culturală Libra (coperta: Florin Dochia). Mi-o oferă cu dedicație, înainte de-a pleca spre sala de festivități a primăriei. „Pentru Florentina Loredana, a cărei copilărie s-a petrecut atât de aproape de a mea”. Într-adevăr, Sfântul Gheorghe e față de Munteni-Buzău la o azvârlitură de prăjină, dar noi ne-am cunoscut și ne-am reîntâlnit prin alte părți, pe meleaguri îndepărtate. Mircea îmi mai spune despre modul original în care a ales să-și prezinte poezia, întâi versurile și la urmă titlul. Deși mi s-a părut inițial o idee trăznită, citind apoi cu atenție mi s-a părut chiar interesant, titlul din coadă putând fi, adeseori, asimilat poeziei ca ultim vers, sau reprezentând o concluzie. Fără a intra într-un domeniu la care nu mă pricep (critica literară) voi spune numai că lectura cărții mi-a provocat bucuria imensă a oricărui cititor pasionat, la întâlnirea cu literatura bună; și senzația că parcă mereu ceva a mai rămas nespus, nevoia de a căuta dincolo de sensul cuvintelor.
Evident, a existat și bucuria că acolo, pe îndepărtata Costa Blanca a Spaniei, nu eram singură, mai mult chiar, era ca și cum mi-aș fi regăsit copilăria. N-avem timp de schimbat prea multe vorbe întrucât urmează începerea galei. Gala Premiilor Excelenţei Româneşti „Mihai Eminescu”, organizată de redacţia revistei „Occidentul Românesc” (Redactor-şef Kasandra Kalman-Năsăudean), revistă în română şi spaniolă, cu apariţie atât on-line, cât şi tipărită (având tiraje între 20.000-30.000 exemplare). Scopul acesteia a fost de a premia români de succes din toată lumea şi din toate domeniile de activitate, de a atrage atenţia, în special autorităţilor spaniole, că există şi altfel de români, în afara celor care le fac probleme sau care sunt arătaţi prin mass-media, de a promova tradiţiile şi cultura românească. Totodată, s-a dorit omagierea poetului Mihai Eminescu şi sărbătorirea Zilei Naţionale a Culturii.
Evenimentul a avut loc în prezenţa unor oficialităţi române şi spaniole, dintre care amintim numai câteva: primarul Benidormului, domnul Antonio Pérez Pérez, domnul Ilie Bănică– Ministru Consilier, Prim-colaborator al Ambasadorului (Ambasada României în Spania), domnulDragoș Viorel Țigău– Ministru plenipotențiar, Șeful oficiului consular (Consulatul României la Castellón de la Plana), doamnaSandra Pralong– Consilier de Stat (Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor – Administrația Prezidențialădin România).
Au fost premiate personalităţi şi specialişti din diferite domenii: literar, juridic, medical, militar, afaceri, învăţământ, cultură, muzică, sport, design etc. Și, evident, câștigătorii concursului de proză și poezie, printre care ne-am aflat și noi, cei doi ialomițeni.
Ne-am bucurat, împreună cu alţi români veniţi din mai multe ţări şi adunaţi sub steagurile României, Spaniei şi Uniunii Europene, de această iniţiativă lăudabilă a redacţiei „Occidentul Românesc”, de generozitatea sponsorilor (tot români), precum şi de primirea călduroasă care ni s-a făcut. Şi putem spune, cu mâna pe inimă, că a fost, cu adevărat, o gală a excelenţei.
La întoarcerea acasă, m-am delectat cu „Venus de februarie”. Ceea ce sfătuiesc să facă pe oricine poate intra în posesia cărții. Și, cine știe, poate vor mai urma și alte... Venus. De martie, de aprilie... Felicitări, Mircea Teculescu, și bine ai făcut că te-ai reapucat de scris!
„într-un sfârșit iată iarna,
nu mai rămân după noi
decât două semne
și timpul,
privind prin ochii noștri de fotografie”
(fără de cuvinte )
Slobozia, 22 ianuarie 2016
Foto din 16 ianuarie, Benidorm, Spania