Turism cultural în cadrul festivalului „Eterna epigramă” Cluj-Napoca
24 iunie 2023
În cadrul festivalului de umor „Eterna epigramă” desfășurat la Cluj-Napoca, organizatorii au oferit invitaților, în data de 24 iunie 2023, un interesant tur ghidat al orașului Cluj-Napoca și o vizită la Muzeul Militar „Mareșal Constantin Prezan”, situat în incinta Comandamentul Diviziei 4 de Infanterie „Gemina”.
Muzeul, deschis recent (2021), este o filială a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”. Pe lângă personalitatea mareșalului Constantin Prezan, sunt evidențiate și personalitățile unor mari generali din Al Doilea Război Mondial: generalul Gheorghe Avramescu și generalul Nicolae Dăscălescu. În perioade diferite, fiecare dintre ei a comandat Armata a 4-a română. Față de generalul Nicolae Dăscălescu nutresc de mai multă vreme o stimă și o simpatie aparte, în urma lecturii cărții pe care i-a dedicat-o nepotul său: „Generalul Nicolae Dăscălescu – sacrificiu, glorie și supliciu”, din care am aflat lucruri deosebit de interesante și impresionante despre acest mare om căruia soldații îi spuneau „Tata Dăscălescu” sau „Generalul-soldat.” Pornind de la acest volum, i-am dedicat și eu două texte de ficțiune, incluse în volumul de proză scurtă „Hanul dintre vii” („Generalul soldat” și „Prețul unei medalii”).
O altă bucurie – dacă o pot numi așa – mi-a fost oferită de fotografia scriitorului George Topârceanu în calitatea sa de sergent din regimentul 3 artilerie grea, căzut prizonier, din păcate, în luptele de la Turtucaia, în Primul Război Mondial. Totuși, acest prizonierat a generat scrierea unei capodopere constând în memoriile sale de prizonierat, care mi-au relevat un scriitor de proză absolut genial, cu un umor aparte, chiar și în condiții tragice.
În rest, cu toată stima față de munca muzeografilor și restauratorilor, n-aș spune că e vreo mare încântare vizitarea unui muzeu militar, în care vezi cum inteligența umană și progresele tehnice uluitoare sunt puse în slujba războiului, armele cu care oamenii s-au omorât între ei de-a lungul timpului și cu care mai continuă să o facă. Ar putea constitui, în schimb, un moment de reflecție.
Printre armele expuse mi-a atras atenția un AKM model 1965, ceva mai evoluat decât AK-47 cu care mă „luptam” și eu în convocările din Ghencea, de mi se dizlocase umărul și mi se perturbase timpanul.
Mulțumesc organizatorilor pentru prilejul de a vedea orașul – care este superb - și muzeul, cu speranța că armele vor mai putea fi văzute doar în muzee!
Florentina Loredana DALIAN
Slobozia, 26 iunie 2023